Fakta om rangebollar

Det finns i huvudsak tre typer av rangebollar och de skiljer sig åt genom hur många lager bollen har.

(lager = delar) 1-dels bollar, 2-dels bollar och 3-dels bollar.

 

Dessutom finns det bollar som har särskilda egenskaper för att passa olika ranger.

– Fullängdsranger, standardbollar.

– Kortare ranger, bollar med reducerad längd.

– Vattenranger, bollar som flyter.

Varje komponent i en rangeboll är viktig för att skapa en boll med rätt prestanda och livslängd.

Kärnan

Precis som för vanliga bollar, är bollens kärna väldigt viktig för prestandan.Kärnan finns i 2- eller 3-dels bollarna, självklart inte i en 1-dels boll som ju är gjuten i ett stycke.

 

Skillnaden mellan en vanlig spelboll och en rangeboll är att kärnan i rangebollen ska klara väldigt många fler slag och större påfrestningar än på en spelboll.

 

De bästa kärnorna består av rent gummi. Det finns även bollar som har utblandad kärna. Där använder man restmaterial av gummi eller plast för att dryga ut kärnan.

 

Gummit i kärnan är en dyr komponent av bollens delar, så självklart blir det billigare om den späds ut. Det riskerar dock att bli olika prestanda på bollarna när kärnan inte är homogen.

Skalet

Skalet på bollen kan vara i olika material och olika tjockt. En rangeboll har som regel tjockare skal än en spelboll, för den skall klara större och längre påfrestningar.

 

Bollens sista skyddande skikt består av en skyddslack. Den kan vara vattenbaserad eller innehålla lösningsmedel. Varje tillverkare har sin ”mix” av lack och de har därför olika slitstyrka och motståndskraft mot t.ex. missfärgningar eller slitage.

 

En vanlig missuppfattning är att ”ju fler lager lack – desto bättre hållbarhet”. Det stämmer inte, det är precis tvärtom. Ju tunnare lager, desto mer flexibel yta. För tjockt lager, innebär mindre flexibel yta och alla slagen, markförhållanden och transportlösning sliter på bollen.

Design

Rangebollarna kan tryckas med er klubblogo, en sponsorlogo eller varför inte både och? Bollarna kan även fås i många olika färger, vilket kan vara bra om du vill skilja ut dem från vanliga spelbollar. 

 

Rangebollar är en fantastiskt bra exponeringsplats som ska värdesättas därefter. Har du tänkt på att om en vanlig range omsätter 500 000 kr, och tar 20 kronor för en hink med 25 bollar, exponerar reklamen på bollen 625 000 gånger!

 

Hur ser din kalkyl ut?